joi, 14 aprilie 2011

FLORILE COMESTIBILE - IZVOR DE FRUMUSETE, ENZIME SI VITAMINE

Doamna Ibrian, a creeat si ne-a lasat in minunatele-i scrieri, o multitudine de retete, una mai inedita ca cealalta... dar cele mai neasteptate si uimitoare retete, pentru mine au fost cele care au in compozitie flori. Pana la binecuvantatul moment in care m-am intalnit cu bucataria creativa a Doamnei Ibrian, stiam doar ca se pot manca florile de salcam, florile de trandafir (in dulceata bineinteles), florile de soc (acidulata socata), petalele de gutui, care sunt un deliciu pentru simturi si .... cam atat.
Din cartile distinsei Doamne Ibrian, am aflat ca atat in flora spontana cat si cultivata sunt aproape 100 de plante care au flori comestibile. Va dati seama ce bogatie, ce varietate de alimente sanatoase si noi, marea majoritate nici macar sa nu avem idee despre acest lucru?
Clic pentru a vizualiza imaginea în dimensiunile reale

Si asa, am aflat ca:
- toti pomii fructiferi au florile comestibile;
- nuferii galbeni, cei atat de gratiosi, au florile comestibile;
- focosul bujor are flori comestibile;
- nalba de gradina, nalba din flora spontana, volbura, comuna volbura au flori comestibile;
- galbenelele, papadia, bumbisorii, lumanarica, portulaca, urzica alba, sfiosii si parfumatii toporasi au frumoasele flori comestibile;
- albastra cicoare, parfumata iasomie, trifoiul rosu, dovleceii, castravetii, fasolea, lucerna, ba chiar si soia au florile cat se poate de comestibile;
- daliile si crizantemele de toamna despre care nici cu gandul nu gandeam ca sunt comestibile, chiar sunt;
- toate florile enumerate pana acum si multe altele contin enzime, vitamine, minerale si multe alte principii active necesare sanatatii noastre si nu sunt numai comestibile, ci sunt si hranitoare (stiu ele albinele ce stiu);
- se pot manca proaspete dar se pot si conserva, dupa regulile bucatariei fara foc, adica uscate la soare sau la deshidrator, sau conservate in miere.
Clic pentru a vizualiza imaginea în dimensiunile reale
Iar acum, ca este primavara si toate in jurul nostru infloresc si ne incanta simturile, sa ne bucuram de toate cele daruite de natura si sa le asortam cu cate o floare, fie la butoniera, fie in salata si sa-i aducem un omagiu celei care si-a dedicat intreaga viata studiului, crearii si impartasirii cunostintelor acumulate in tot ceea ce inseamna pastrarea si/sau (re)capatarea sanatatii prin metode naturale, prin hrana vie corect combinata, prin cumpatare, prin credinta.
trandafiri-rosii.jpgtrandafir.jpgtamaioara.jpgfloare-fraguta.jpgcopac_inflorit.jpg
Cu mult drag,
Luciana


3 comentarii:

  1. Ai facut o lista grozava, draga Luciana, mii de multumiri! Si eu tocmai am primit un pachet din Ro cu o carte despre florile comestibile de Maria Ivascu, de la care am mai aflat ca si florile de liliac, begonii,iasomie, magnolie, garoafa, laleaua - sunt comestibile, am ramas cu gura cascata!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Inflorescentele ca si semintele reprezinta adevarate miracole ale naturii, ce concentreaza in "sticlute mici", esenta unei plante. Principii active, fitonutrienti, substante cu rol terapeutic, arome inconfundabile, gust si savoare, fac din florile comestibile un adevarat deliciu. Cine nu a recurs la spornicele flori de dovleac/dovlecel in omlete sau umplute, la orezul cu galbenele nu stie ce a pierdut... Sau, cine nu a gustat din clatitele cu flori de salcam, salatele cu panselutele si flori de mangnolie sau nu s-a bucurat de multitudinea de ceaiuri care vindeca, dar si modifica starea in stare de bine general? Va recomand cu inceredere sa folositi florile comestibile, care cu inventivitate si mult suflet, se pot tranforma in festinuri. Nu uitati de regula celor 4 zile: cate putin si pe rand. Cu prietenie, George STROIA

    RăspundețiȘtergere
  3. Inflorescentele ca si semintele reprezinta adevarate miracole ale naturii, ce concentreaza in "sticlute mici", esenta unei plante. Principii active, fitonutrienti, substante cu rol terapeutic, arome inconfundabile, gust si savoare, fac din florile comestibile un adevarat deliciu. Cine nu a recurs la spornicele flori de dovleac/dovlecel in omlete sau umplute, la orezul cu galbenele nu stie ce a pierdut... Sau, cine nu a gustat din clatitele cu flori de salcam, salatele cu panselutele si flori de mangnolie sau nu s-a bucurat de multitudinea de ceaiuri care vindeca, dar si modifica starea in stare de bine general? Va recomand cu inceredere sa folositi florile comestibile, care cu inventivitate si mult suflet, se pot tranforma in festinuri. Nu uitati de regula celor 4 zile: cate putin si pe rand. Cu prietenie, George STROIA

    RăspundețiȘtergere