sâmbătă, 27 august 2011

Salata de roşii

Buna doamă Elena Niţă Ibrian are o reţetă tare gustoasă de salată de roşii cu urzici. Eu în lipsă de urzici proaspete folosesc un praf de urzici uscate pentru a îmbogăţi mâncărurile.

Sunt mare fan de roşii. Sunt preferatele mele. De două săptămani s-au copt şi roşioarele mele de la grădină. Şi sunt tare fericită căci mănanc în fiecare zi un castron mare cu salată de roşii.

Mie imi plac roşiile direct din gradină, le mănânc cu mare plăcere, şi ce rămane aduc acasă pentru salata minunată.

Aici e o parte din producţia mea
Salata de roşii e cea clasică, pe care toată lumea o face, dar roşioarele din gradină, proaspăt culese dau o savoare minunată.

Diverse salate:
















Salata de roşii, alături de telemea braziliană, reţeta Ligiei aici, hrişca înmuiată şi salată de frunze verzi


Roşiile conţin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K dar şi calciu, magneziu, fosfor, fier şi licopen. O roşie conţine în proporţie de 94% apă şi are doar 22-26 de calorii.

Au fost lansate diverse teorii cum că proprietaţile antioxidante ale roşiilor ar fi mult mărite dacă acestea se fierb. Eu n-aş fierbe pentru nimic în lume roşioarele mele aşa de preţioase. Dr.Brian Clemet răspunde răspicat la acestă întrebare aici în acest video scurt.

Spor la mâncat roşii, ardei, pepeni, piersici, prune, struguri din panerele bunei toamne care este atât de darnică cu noi.

Vă îmbraţisez cu drag,

Mia

luni, 15 august 2011

Paine raw (crackers) din seminte de in, preparata fara mixer performant si fara aparat de deshidratat

De cand am inceput blogul acesta, am intalnit foarte multi oameni, care se plang ca nu pot face una sau alta, pentru ca nu au Vitamix, deshidrator, etc. Nemtii au un proverb care mie imi place tare mult si pe care nu pierd niciodata ocazia sa-l repet: "Daca este vointa, este si o cale!". 
Doamna Elena Nita Ibrian a mancat hrana vie timp de peste 60 de ani, desi nu a avut nici aparatura sofisticata, nici cine stie ce ingrediente exotice! Daca vreti, puteti! Si ca sa va demonstrez ca se poate, astazi facem paine raw-saratelele-crackers-biscuiti sau cum vreti sa le spuneti, cu un mixer vertical de 10€, din ingrediente ieftine romanesti de la piata si uscam totul la caldura soarelui.
 In cazul in care nu aveti Vitamix sau alt mixer sau robot de bucatarie performant, se merge pe un principiu foarte simplu, general valabil la cam toate felurile de mancare din bucataria fara foc: se prelucreaza separat ingredientele uscate (seminte, cereale) si  cele care contin lichide (legume, fructe), iar apoi se amesteca, astfel incat sa obtineti consitenta pe care o doriti.

 Paine raw (cracker)  din seminte de in

Ingrediente:
- seminte de in, susan, malai, faina de mei, faina de hrisca (cerealele sau semintele se pot macina foarte bine si intr-o rasnita obisnuita, eu tocmai mi-am mai cumparat in vara aceasta una din Romania, de la un om, care vindea la marginea pietii Titan obiectele din casa lui de care nu mai avea nevoie - mi-a cerut 15 lei pe ea, este veche, din fonta, dar foarte buna, se poate regla cu un surub cat de fin se macina), luati ce va place sau ce aveti in casa, numai semintele de in sunt musai, ca ele "leaga" toata compozitia, ele trebuie sa constituie ceva mai mult de jumatate din masa totala ingrediente "uscate";
Seminte de in auriu si faina de  hrisca incoltit trecute prin dispozitivul meu de facut fulgi
-legume (mie imi place aceasta paine cu putin morcov, o rosie si multi ardei rosii si ceapa) si verdeturi dupa gust.
Tai totul mai marunt, pun intr-un borcan, iar apoi mixez cu mixerul vertical. Legumele se pot da insa si prin masina de tocat rosii.

Amestec masa uscata cu masa lichida (mixata), astfel incat sa obtin o compozitie tare (altfel este greu de uscat la soare)
Intind totul cu o lingura pe o foaie de copt si portionez
Usuc totul la soare pe balcon (dupa ce s-au uscat putin, le intorc si indepartez foaia de copt, ca sa circule aerul mai bine, pun painicile direct pe grilajul de la cuptor), daca e o zi frumoasa sunt gata pana seara, daca nu s-au uscat complet, las totul peste noapte la aer in bucatarie (pe masa),  si pana dimineata sunt numai bune si crocante!
Se pot manca cu salata (altadata le-am maruntit pe deasupra salatei in loc de crutoane), se pot unge cu diferite creme (paste) raw, se pot manca asa, in loc de biscuiti sarati (sunt bune de luat pe drum sau la birou!)