joi, 20 februarie 2014

Idei din bucataria creativa a doamnei Ibrian - salata si ciorba de fasole uscata

Bucataria creativa (o combinatie de alimente fierte si crude) a doamnei Ibrian este pentru mine una dintre cele mai bune  solutii (de compromis) pentru toti cei care nu doresc sa manance numai hrana nepreparata termic, dar care vor totusi sa-si mareasca cantitatea de alimente crude consumata zilnic. Bucataria creativa reprezinta de asemenea si o modalitate foarte buna de trecere lenta, fara a brusca puterea de adaptare a organismului, la un regim de alimentatie cu hrana vie. Retetele sunt intotdeauna simple, rapide, usor de facut si contin in principiu numai ingrediente romanesti. Suna perfect, nu-i asa?
Mama mea, fiica de preot ortodox, a fost invatata in casa parinteasca sa tina toate posturile de peste an, asa ca  a avut astfel posibilitatea sa-mi transmita o mostenire grozava: cele mai grozave retete "raw vegan". Nu este de mirare ca multe dintre retetele ei le-am regasit si la doamna Ibrian, caci si doamna Ibrian a dat mai departe in primul rand retete traditionale romanesti. Iar felurile de mancare fara carne, oua si lactate din bucataria romanesca nu sunt deloc putine!
La noi acasa, fasolea (de la bunica din curte) era pe timpul iernii un aliment de baza. Aveam multe soiuri, care ne incantau in primul rand ochii prin veselia si multitudinea culorilor si formelor lor. Atentie insa, fasolea se mananca NUMAI fiarta (numai fasolea Azuki poate fi consumata incoltita), caci ea contine o toxina care poate fi distrusa doar prin fierbere. 
Mama punea mereu de cu seara la umflat si fierbea  macar un kilogram de fasole, si facea cel putin doua, daca nu chiar patru feluri de mancare: ciorba, salata, iahnie si fasole batuta.
Salata de fasole constituia pentru noi un fel de mancare in sine (o mancam cu paine), si m-am bucurat tare mult sa o gasesc si printre retetele doamnei Ibrian.
Salata de fasole

 In afara de fasole care este fiarta, toate ingredientele sunt crude. In functie de anotimp, ingredientele pot varia mult si pot fi: ceapa si usturoi (cel mai bine verzi), ridichi, frunze de salata, de stevie, de leurda, de fetica, de untisor, ardei gras, sfecla, morcov, telina si radacina de patrunjel, la care se adauga doar un simplu sos de salata facut din ulei, otet, sare si piper. 

Ciorba de fasole
Mama fierbea desigur pentru ciorba toate ingredientele, cum probabil faceau toate gospodinele. De aceea, incercati macar o data si reteta doamnei Ibrian. 
In apa in care a fiert fasolea, taiati marunt morcovi, telina, radacina de patrunjel, ceapa (verde sau uscata sau arpagic verde si/sau usturoi salbatic taiate marunt), adaugati frunze de patrunjel si putin ulei (adica toate ingredientele care le-ati pune si intr-o ciorba de fasole fiarta, doar ca de data aceasta nu le mai fierbeti!), cimbru, sare si piper si va garantez ca nu o sa fiti dezamagiti. Pofta mare!


Cartea "Tinerete fara batranete cu hrana naturala" de Elena Nita Ibrian contine foarte multe retete din bucataria creativa, aici o puteti citi online: http://de.scribd.com/doc/95131148/Tinerete-Fara-Batranete-Cu-Hrana-Naturala.