marți, 7 aprilie 2015

Adevarata mamaliga a romanilor

Dacii nu cunosteau desigur porumbul. Dar asta nu insemana ca nu mancau deja mamaliga. Doar ca mamaliga dacilor - deci de fapt adevarata mamaliga a romanilor - era facuta din mei, cereala care reprezenta se pare cea mai raspandita hrana in lumea dacica.
Meiul  (Panicum miliaceum) este probabil cea mai veche cereala din lume, iar faptul ca a cazut in uitare in ultimele sute de ani, nu reprezinta decat un mare avantaj pentru noi toti si sanatatea noastra: caci asa, meiul nu a mai fost atat de modificat precum celelalte cereale (AICI mai multe amanunte despre cereale). Meiul este, cum s-ar putea bine spune, inca in starea sa originala. Si TOCMAI de aceea este atat de sanatos si de-a dreptul binefacator pentru organismul uman. 
Prof. dr. Probst a reusit de exemplu sa stopeze osteoporoza, nemedicamentos, doar cu ajutorul unei alimentatii foarte bogate in mei - chiar si in stadii avansate. Ba chiar a demonstrat prin studii clinice,  ca procesul distructiv in cazul acestei boli (de care sunt atinsi tot mai multi oameni in zilele noastre) poate fi facut reversibil prin consumul zilnic de mei! Deci meiul intareste oasele si dintii (de aceea este foarte bun in timpul sarcinii si alaptarii), face un par frumos si stralucitor si da putere si multa voie buna.
Meiul este sanatos, ieftin, spornic, regional (desi se cultiva din ce in ce mai rar in Romania - a venit timpul, sa schimbam ceva, nu credeti?). Ce vrem mai mult? Si pe deasupra, se si prepara foarte usor. Din pacate, in cele mai multe dintre retetele cu mei, se recomanda fierberea lui timp de 25 de minute. Dr. Schatalova, dr. Probst si alti medici care au descoperit efectele curative ale meiului, recomanda insa prepararea traditionala pentru meiul decorticat (asa cum se practica in nenumarate tari din Asia, Europa si Africa de mii de ani): se fierbe apa (doua masuri de apa la o masura de mei), se pune sare si se adauga meiul (inmuiat cu o seara ianinte) in apa care clocoteste. Se da un clocot, se stinge focul si se lasa cel putin o jumatate de ora. Si gata este mancarea de mei! De retinut: meiul nu se consuma NICIODATA in stare cruda. Poate fi consumat crud doar daca este incoltit (contine o enzima care impiedica absorptiunea in aparatul digestiv a unor substante vitale!).
Dupa parerea mea, meiul este poate cel mai potrivit aliment pentru "pachetul de luat la birou" - o tema care da multora dureri de cap. Se pot face niste combínatii simple si tare faine, se pune totul intr-un borcan si avem o masa de pranz nemaipomenita. Si cu siguranta apetisanta pentru toata lumea, caci cu putina fantezie, poate sa-ti ia de-a dreptul ochii.
Retetele sunt simple ca buna ziua si invita la experimentari proprii:
1. Mei cu salata de rosii, ardei (gras si iute), ceapa, masline si multe verdeturi. Cu putin ulei si ceva zeama de lamaie, faceti de-a dreptul vraji......

Alte  feluri de Couscous sau Taboulé: mult mai bune si mai sanatoase.......
2. O salata coreeana: vinetele oparite cateva minute (vinetele NU se mananca crude!), se amestca cu ardei, ceapa, usturoi (optional)  si mult, mult, patrunjel. Se adauga un sos din ulei, otet, miere si sare. Se obtine un vis la borcan.....
3. Meiul transforma orice salata verde intr-o manacare satioasa si gustoasa. De exemplu, acum in primavara, cu leurda, grausor si ceapa verde. Eu cu meiul fiert am reusit sa scap de dependenta de paine!
4. Cu mei se pot ingrosa toate supele creme (de exemplu, tot de sezon: supa crema de cartofi cu leurda si ceapa verde) si toate sosurile (la cele mai diferite mancaruri: spanac, urzici, tocanite samd.). Se macina 2-3 linguri de mei si se foloseste aceasta faina in locul fainii de grau.
5. In loc de fidea in supe (fideaua este din faina alba, are gluten, este preparata industrial cu cine stie ce alte minunatii in ea). in loc de fidea, adaugati mai bine la sfarsit in supa o mana de mei, dati un clocot si stingeti focul.
6. Pentru ca meiul are un gust neutru, are o utilizare in bucatarie in principiu universala, poate fi folosit cu mare succes si la deserturi (budinci, terciuri cu fructe).

Meiul poate fi macinat foarte usor intr-o piua obisnuita, deci scuza cu nu am moara/mixer/samd nu tine. Milioane de femei din lumea intreaga o fac inca in fiecare zi..... Si asa au facut-o mii de ani si stramosii nostri!

Sursa Photo AICI


Sursa AICI
 Nu uitati sa aranjati si masa mereu cu dragoste si cu cat mai multa fantezie. Conteaza enorm. Folositi cat mai des serviciul bun de masa si tacamurile bunicii. Numai la fetele de masa am eu o mica problema si-mi vine greu sa le scot din dulap: pentru ca imi pare tare rau de munca femeilor cu maini de aur din familia mea. Caci ca un facut, ajunge de fiecare data ceva mancare si pe fata de masa.......


Si invitati-L de fiecare data la masa si pe Dumnezeu, asa cum o facea mama Parintelui Teofil Paraian "Cruce-n cer, cruce-n pamant,  cruce-n casa, cruce-n masa, cruce-n locul de dormit, ingerii prin jur de casa, Dumnezeu cu noi la masa".

7 comentarii:

  1. Multumim pentru aceste utile informati despre mei !!
    Interesanta idea de salata cu mei , Am so incerc!!
    Salutari

    RăspundețiȘtergere
  2. F.bune ideile.Eu stiam de la dl .dr.Laza sa il fierb 10' si in amestec cu alti fulgi de cereale (5' fierti)si apoi lasi oala acoperita 30'iar ac. mamaliga o amestecam cu fructe ,scortisoara,susan -in(macinat),nuci.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumesc fff frumos draga Mimi !Si eu ma lupt acum cu dependenta de paine .Ma duc sa cumpar mei .
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  4. pe pachetele din comert, chiar magazine bio, vad scris doar millet.pot sa-mi dau seama cumva de-i decorticat?da cum?
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  5. tocmai am facut/mancat salata de mei! tare ne-a placut, mie si copilului.cu zeama de lamaie e mai buna.
    am fiert meiul cum spuneai, cand apa clocoteste adaug meiul in prealabil inmuiat, las cateva clocote, sting focul si las asa in oala juma ora.
    acu, intrebare, ai incercat in varianta dulce?daca da, ne poti da idei?
    ca de-i asa bun ptr oase, dinti, par (asta ma intereseaza mai putin), vreau sa-l introduc mai des in alimentatie.
    si-acu mi-aduc aminte ca-ncercasem cu ceva ani in urma sa folosesc mei, il puneam in umplutura la ardei, da desi il alegeam, crantanea, de-aia am renuntat.o fi fost nedecorticat?
    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel decorticat e galben, cel nedecorticat e maro-rosiatic (se vede ca are coaja). In Belgia am vazut numai decorticat, dar nu cunosc eu acum toate magazinele.
      In varianata dulce cu putina vanilie, si miere sau fructe uscate/crude si migdale sau alte nuci, facut un fel de porridge sau müsli. Nu e insa incercat de mine, e numai din auzite. Gandeste-te cel mai bine ce ti-ar placea tie in mei!

      Ștergere
  6. Multumiri pentru reteta, multe multumiri pentru promovarea muncii doamnei Elena Nita Ibrian.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere