joi, 8 octombrie 2015

Turtite de hrisca - o reteta din bucataria creativa

Cerealele reprezinta o problema pentru cei mai multi oameni. Cine nu crede, nu are decat sa faca cel mai simplu test de intoleranta alimentara (dupa dr. Sigrid Flade): se scoate timp de 5 zile COMPLET un anumit aliment; in cea de-a sasea zi, se consuma alimentul respectiv si se acorda o atentie deosebita reactiilor corpului. Daca apar orice fel de dureri (nu conteaza ca sunt de cap, de burta, de stomac - durerea este intotdeauna un semn important!), ameteli, vajaieli, mancarimi de piele samd, ati primit de la corpul vostru super-inteligent cel mai clar raspuns. Problema pentru mai multi oameni este insa sa accepte aceste semne....

Discutia despre cereale nu se va incheia prea curand. Fiecare are insa astazi posibilitatea sa se informeze temeinic, sa incerce singur o multitudine de variante si sa traga concluziile personale. Iar apoi, sa actioneze in consecinta. Va garantez ca veti gasi raspunsuri la toate intrebarile voastre.

Cerealele sunt implicate in ORICE boala, de aceea, scoaterea lor din alimentatie va fi benefica in cazul ORICAREI boli, fie ca este vorba de psoriazis, de bronsita cronica, de cancer, de scleroza multipla, de ADHD, de autism samd! Nu, nu astept sa ma credeti, dar astept sa incercati! Inainte de incepe sa luati cine stie ce medicamente de sinteza, cu efecte secundare catastrofale pentru organismul vostru, mai bine incercati sa renuntati cateva zile la cereale. Si poate ca va veti da asa singuri raspunsul, pe care l-ati asteptat multa vreme de la medicul vostru alopat si pe care acesta nu a putut sa vi-l dea. Caci nu-l stie nici el, despre astfel de lucruri nu a invatat din pacate nimic la facultatea de medicina (citit neaparat si cartea dr. David Perlmutter, AICI un articol referitor la carte in limba romana).....

Pentru ca glutenul da dependenta, este destul de greu de renuntat la produsele cerealiere, de aceea, am cautat si am gasit o solutie de compromis, care satisface pe deplin "pofta de paine": turtitele de hrisca.


Turtite de hrisca




Ingrediente: faina proaspat macinata de hrisca (cel mai bine incoltita, dar daca nu aveti timp, merge si hrisca negerminata), apa si sare.
Se face un aluat ca de paine si se lasa la dospit macar o ora  (desi nu creste asa ca aluatul din cereale cu gluten). Se formeaza turtite rotunde si nu foarte groase, care se coc direct pe plita, in tigaie (fara ulei) sau in cuptor.
Pofta mare!


Pot fi mancate cu miere, cu dulceata fara zahar, cu maioneza vegana cu usturoi si verdeturi samd. Posibilitatile sunt cu adevarat nesfarsite!



UPDATE - Raspunsul la intrebarea: "Eu nu inteleg de unde glutenofobia asta?! Mantuitorul o fi mancat paine cu gluten sau fara? Si nu e o intrebare rautaciosa, dar chiar nu inteleg de ce atatia "fara"."

  In ceea ce priveste consumul de cereale,  trebuie sa tinem neparat seama de faptul ca cerealele pe care le consumam noi astazi, sunt deja foarte indepartate de cerealele cultivate de om cu cateva mii de ani in urma (asa cum au fost ele gasite in multe santiere arheologice din intreaga lume). Mai ales graul, porumbul si secara, au fost in permanenta modificate, prin nenumarate incurcisari: pentru a le creste dimensiunile, pentru a mari productivitatea, pentru a le imbunatati proprietatile de coacere (in scopul usurarii muncii brutarilor) s.a.m.d. Dr. Seignalet sublinia ca tocmai aceste modificari multiple au dus la reactiile negative pe care foarte multi oameni le au astazi la cereale si conform cercetarilor sale, dintre toate cerealele, numai  Micul alac=Triticum monococcum= Einkorn (germana)= petit épeautre sau l´engrain (franceza) = einkorn wheat (engleza) mai are numai 7 perechi de cromozomi (initial, acest lucru era valabil pentru toate cerealele), astazi, absolut toate celelalte cereale au 14 sau 21 de perechi de cromozomi.

Graul pe care il mancam noi astazi nu mai nici este graul pe care l-a mancat Mantuitorul (à propos, acesta era Emmer, prima mutatie a micului alac-Einkorn!!), nici graul ancestral a carui cultura a inceput cu 8600 de ani inainte de Hristos. Ci este turbo-graul "inventat" de Dr. Norman Borlog (1914-2009) in 1970, inventie pentru care a primit si Premiul Nobel pentru Pace. Un grau foarte rezistent la toate tipurile de clima si cu un randament foarte mare la hectar, care promitea sa starpeasca foametea in lume. Astazi se cultiva la nivel mondial in proportie de 99% NUMAI acest tip de grau. Efectul alimnetatiei cu acest tip de grau nu a fost testat nici pe oameni, nici pe animale. Manipularea genetica a devenit ceva popular numai de cativa ani in urma si avem tendinta de a ne gandi imediat numai la manipularile in retorta pe care le fac oamenii de stiinta in laboratoare. Dar manipularea genetica a inceput dupa cum bine puteti vedea cu multe mii de ani in urma. De aceea, nici marul pe care-l mancam astazi nu mai are multe in comun cu marul paduret, nici capsunile cu fragii si tot asa mai departe. Atunci ce rost are de fapt sa facem comparatia? Si de ce ar fi ceva manipulat de mana omului  mai bun ca ceva creat de insusi Dumnezeu (Natura)???

Alt fapt extrem de important: celebrul cardiolog William Davis a facut foarte multe experimente cu sine insusi (acestia sunt adevaratii medici, care nu-si gasesc linistea pana nu afla raspunsurile la intrebarile proprii sau ale pacientilor lor). El a  caut cu sine urmatorul experiment: a mancat paine din micul alac si si-a masurat glicemia. A avut glicemia 84 mg/dl. A repetat experimentul cu paine facuta din graul modern: glicemia a ajuns la 167 mg/dl!

14 comentarii:

  1. De obicei se intelege prin gluten o proteina aflata in cerealele rude cu graul, cum ar fi secara, ovaz, si inca vreo cateva, dar nu toate. Intrebarea ar fi, daca si celelalte cereale, cum ar fi orezul si porumbul, care nu contin exact acelasi tip de proteina, creeaza probleme. Ioan Nedisan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si porumbul si orezul sunt f. manipulate. Dr. Seignalet spune ca a analizat porumbul gasit intr-un templu Maya si coceanul avea 10 cm. Desigur si alt numar de cromozomi. Se pot trage concluzii faine, nu-i asa?

      Ștergere
  2. buna seara!
    nu am inteles daca folosim si drojdie la framantata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hrisca nu se creste cu drojdie sau cu maia seminificativ (din cauza lipsei glutenului). Se pot face insa si niste chifle cu praf de copt/bicarbonat de sodiu in forme de Muffins (se face un aluat moale ca de chec) sau paine in forma de chec (dar pe unele persoane le deranjeaza atunci gustul intens de hrisca).

      Ștergere
  3. http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=3ebcb40a1a478915cb302e394365d27f

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am gasit cartea si in lb. romana (cel mai bine o cumparati insa de la librarie): https://books.google.be/books?id=RW_YBgAAQBAJ&pg=PT2&lpg=PT2&dq=Dr.+Perlmutter+in+limba+romana&source=bl&ots=65weCAttLP&sig=OLb0XocvH-dAgthrnc8GTlPUYsg&hl=de&sa=X&ved=0CDAQ6AEwAmoVChMIiaOB_JO1yAIVAZMUCh0_nwAa#v=onepage&q=Dr.%20Perlmutter%20in%20limba%20romana&f=false

      Ștergere
    2. Hrisca pe care o folositi este din cea maro (prajita) sau din cea deschisa la culoare (cruda)? Dupa culoare pare din cea maro, intrebarea este daca aceasta germineaza...Multumesc.

      Ștergere
    3. Hrisca este din cea maro inchis, prajita, sau deschisa la culoare? Din cate stiu eu, cea inchisa la culoare nu germineaza. Multumesc!

      Ștergere
    4. Da, cea maro nu mai germineaza. Eu cumpar intotdeauna numai hrisca cruda (verzuie), desi daca este gatita, nu mai este asa de important!

      Ștergere
  4. Bună ziua! :-)
    Turtele făcute de mine sunt cam tari. Așa trebuie să fie sau fac aluatul prea tare? Cât bicarbonat/praf de copt se pune la 1 kg hrișcă?
    Îți mulțumesc din suflet pentru lumnarea drumului și pentru tot ce faci pentru noi! :-)

    Cu drag,
    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Gabriela,

      Aluatul e bine sa fie mai moale. La 1 kg de hrisca, as pune 1 pachet de praf de copt.
      Mult spor!
      Mimi

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Cea maro e deja prefiarta, la retele gatite e la urma urmei egal de care folosim. La retetele din bucataria fara foc insa, se foloseste numai hrisca verzulie (cruda).

      Ștergere