miercuri, 30 martie 2016

Mancare de urzici

Eu am mancat pentru prima data in viata mea spanac dupa ce am implinit 18 ani! Mama facea numai mancare de urzici sau de stevie. Asa facea si bunica, nici in Basarbia, unde se nascuse, nici in Moldova, unde traise, spanacul nu era (cel putin pe vremea aceea) cu adevarat raspandit. Si uite ca tot asa am invatat si eu......

Din tezaurul domanei Ibrian, astazi iar o reteta din bucataria creativa: mancare de urzici. Retetele doamnei Ibrian au intotdeauna ceva special si asa este si cu aceasta reteta: o parte a urzicilor se adauga in stare cruda!


Mancare de urzici

Ingrediente pentru o persoana:
- 3-4 maini bune de urzici;
- o ceapa mica (se taie marunt);
- usturoi dupa gust; 
- o lingura de ulei;
- 2 linguri de mei (se macina fin);
- sare si piper dupa gust. 


Mod de preparare:

Se opareste jumatate din cantitatea de urzici. Cealalta jumatate se taie foarte fin sau se mixeaza in robotul de bucatarie cu lama in S. Se face un sos (care nu are nimic de-a face cu clasicul rantas, cel mai mare dusman al ficatului!): se pune intr-o oala rece uleiul, se adauga meiul si ceapa. Se amesteca si se aprinde focul, se lasa numai 1-2 minute, dupa care incepe sa se adauge zeama in care au fiert urzicile (astfel incat totul se fierbe, nimic nu este prajit).
Doamna Ibrian insista mult sa se lucreze in bucatarie cu lingura de lemn. Si bunica mea la fel. Este adevarat ca ele au trait intr-o vreme cand lingurile de metal cocleau (nu existau linguri de Inox), dar eu sunt de parere ca lemnul, sticla si portelanul sunt si astazi INTOTDEAUNA de preferat!
 Se adauga urzicile oparite taiate marunt, se stinge focul si se adauga urzicile crude, usturoiul, sarea si piperul. Cine vrea isi face si o mamaliga alaturi sau foloseste mai mult mei si are atunci "adevarata mamaliga a romanilor" direct in mancare.
 Pofta mare!

Mai multe retete cu urzici AICI.